Parsel Yer Gösterme
Parselin Yerinde Göstermesi
Parselin veya bağımsız bölümün bulunduğu yerin, herhangi bir ölçme işlemi yapmadan paftası ile vaziyet ve bağımsız bölüm planındaki şekil ve ölçü değerlerinden faydalanarak mahallinde ilgilisine gösterilmesidir.
Gerekli Belgeler :
1. Taşınmaz malın güncel tapu senedi veya tapu kayıt örneği,
2. Taşınmaz mal malikinin kimliği ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimliği, (Kimlik belgelerinde T.C. kimlik numarasının bulunması zorunludur.)
– Taşınmaz mal malikinin temsilcisi vasi veya kayyım ise mahkeme kararı ve kimliği, veli ise aile nüfus kayıt örneği ve kimliği,
– Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, işi yapılması için yetki verildiğini açıkça belirten yetki belgesi ve imza sirküleri ile temsilcinin kimliği,
– Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise talepte bulunanların mirasçı olduklarını gösterir veraset belgesi veya vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimliği.
Birleştirme İşlemi Nasıl Yapılır?
İşlem için başvuru yapıldığında imar mevzuatına uygun olup olmadığının onaylatılması gerekir. Onaylayacak kurumlar ise konuya tabi olan taşınmazın bulunduğu belediye, belediye encümeni ve alan dışında ise il özel idaresidir. 2010/4 sayılı genelge ile bu birleştirme; isteğe bağlı olarak yapılacak işlem olarak belirlenmiştir. Parselin bulunduğu yer lisanslı büroların kurulduğu yerlerde ise birleştirme için ilk başvuru yapılacak yer bu bürolardan biridir yapılır. Eğer o bölgede devlet tarafından lisanslı büro kurulmadıysa başvurular kadastro müdürlüğüne yapılır.
Başvuru İçin Hangi Belgeler Gereklidir?
Birleştirme(tevhid) işlemi; teknik yönden kadastro müdürlüklerinin; tescili gerektirmesi açısından da tapu müdürlüklerinin ilgi alanına girmektedir. Başvuru esnasında gerekli olan belgeler ise şunlardır:
- Taşınmazın tapu senedi veya tapu kayıt örneği.
- Taşınmaz mal sahibinin kimliği ya da vekilinin vekâletname örneği ve kimliği.
- Taşınmaz mal sahibinin temsilcisi eğer bir vasi ise mahkeme kararı ve kimliği, velisi ise aile nüfus kayıt örneği ve kimliği.
- Talep sahibi şirket, vakıf, dernek veya kooperatif temsilcisi ise, işlem için yetki verildiğini açık bir şekilde belirten yetki belgesi, imza sirküleri ile kimliği.
- Taşınmaz malın sahibi ölmüş ise işlem için talep eden kişinin mirasçı olduğunu gösteren veraset belgesi ya da vukuatlı nüfus kayıt örneği ve kimliği.
İzlenecek Yol Nelerdir?
İmar parsellerinde gerçekleşecek olan birleştirme(tevhid) işleminde; parselin bulunduğu bölgedeki ilgili idareden onaylanmış ölçü krokisinin kontrolleri yapılır. Eğer doğru ölçülerdeyse kullanılır. Onaylı ölçü krokisi bulunmadıysa, ilk olarak gerekli büro ve arazi çalışması yapılarak taşınmazın ölçü krokisi hazırlanır. Ölçü krokisi, krokiyi hazırlayıp ve kontrol eden merci tarafından imzalandıktan sonra onaylanması beklenir. Onaylandıktan sonra işleme başlanır. Aynı zamanda birleştirme işlemlerinde herhangi bir kontrol ve ölçü yapmak mecburiyetinde kalınmadığı müddetçe araziye gidilmez
İfraz Ayırma Nedir?
Ayırma, Vatandaşlarımızın ve hukukun tanımladığı adıyla ifraz anlamına gelmektedir. Parseller zaman zaman vatandaşlar tarafından müşterek nitelikte kullanılmaktadır.
daha fazla okuİrtifak Hakkı
İrtifak hakkı, Medeni Kanun ve ilgili diğer kanunlarla tanımlanan hakların, ilgili taşınmaz malların harita ve belgelerinde gösterilmesi ve tescili için yapılması gereken işlemlerdir. Genellikle yolu olmayan parsellerin yola ulaştırılması için geçit hakkı şeklinde kurulmaktadır.
daha fazla okuHatalı Bağımsız Bölüm Ve Blok Numarası Düzeltme
Hatalı Blok veya Bağımsız Bölüm Numara Düzeltme işlemi, bir şekilde tapu planındaki numarası hatalı yazılan daire, ofis, dükkan gibi bölümlerin hatalı numaralarının düzeltilmesidir.
daha fazla okuKadastral Yol Sınırlarının Belirlenmesi
Kadastral Yol Sınırlarının Belirlenmesi: Kamuya açık veya taşınmazın erişimi için kullanılan ve tapu planlarında yol, meydan, sokak gibi tanımlanan alanların sınırlarının belirlenmesidir.
daha fazla okuİmar Barışı
Bakanlar Kurulu’nda çıkan karara göre imarsız yapılar artık kayıt altına alınacak. Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, mülkiyet sorunu nedeniyle arsa gözüken yapıların, resmi olarak doğalgaz ve su bağlatamama gibi sıkıntıların önüne geçilecek.
daha fazla okuAplikasyon Nedir?
Aplikasyon: Taşınmaza ait mülkiyet, irtifak hakkı ve yolların sınırlarının, tescilli tapu planındaki bilgi ve belgelerine uygun olarak zeminde işaretlenmesi işlemidir.
daha fazla okuParsel Yer Gösterme
Parselin veya bağımsız bölümün bulunduğu yerin, herhangi bir ölçme işlemi yapmadan paftası ile vaziyet ve bağımsız bölüm planındaki şekil ve ölçü değerlerinden faydalanarak mahallinde ilgilisine gösterilmesidir.
daha fazla okuBirleştirme (Tevhid)
Birleştirme (Tevhid); tapu kütüğünde ayrı sayfalarda kayıtlı olan ancak birbirine bitişik, iki ya da daha fazla parselin, mal sahibinin talep etmesi üzerine İmar Yasasının 15 ve 16’ncı maddelerine bağlı olarak tek bir parsel altında birleştirilerek, tek tapuya bağlanması işlemidir.
daha fazla okuCins Değişikliği
Bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa veya arazi iken, bağ bahçe vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlemdir.
daha fazla oku